Chiropractie voor klachten tijdens de zwangerschap

Pijnklachten in het bekken tijdens en/of na de zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Vrouwen ervaren vaak klachten in de lage rug, bekken of beide gedurende de zwangerschap en de periode daarna. Veel vrouwen zoeken hiervoor hulp van een chiropractor. Een chiropractor kan je helpen met de klachten tijdens jouw zwangerschap.

Wat is de oorzaak van lage rug- en bekkenklachten tijdens de zwangerschap?

De precieze oorzaak van deze klachten is onbekend, al heeft het waarschijnlijk meerdere oorzaken. Te denken valt aan gewichtstoename tijdens de zwangerschap, hormonale veranderingen (onder andere door het hormoon Relaxine) en biomechanische veranderingen. Ongeveer 30% van de zwangere vrouwen (eerste kind) ervaart voor het eerst rugklachten tijdens de zwangerschap. Ongeveer 90% van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met deze klachten. Vaak trekt de lage rug- en bekkenpijn weg na de bevalling, toch zijn er ook vrouwen die er last van blijven houden.

Hoe kunnen deze klachten zit manifesteren?

De meest herkenbare plekken voor deze klachten zijn tussen de billen en de twee kuiltjes (botpuntjes) daarboven. Maar soms geeft het ook klachten in de liezen. Doordat veelal de bilspieren een rol spelen, kan het ook uitstralen naar de benen of een zwaar gevoel in de benen geven.

Over het algemeen gaat het gepaard met een zeurende pijn die bij bepaalde bewegingen meer naar boven komt. Hierbij valt te denken aan omdraaien in bed, opstaan en traplopen.

Hoe kan de chiropractor je helpen met klachten tijdens je zwangerschap?

Een chiropractor gaat tijdens het eerste bezoek een uitgebreide vragenlijst af. Hierna wordt een lichamelijk onderzoek gedaan. Na de uitleg van de klachten gaat die chiropractor over op de behandeling. Deze is uiteraard aangepast aan de zwangere patiënt. De behandeling zal met name bestaan uit lichte chiropractische technieken voor zowel de spieren als de gewrichten.

Tips van een chiropractor

Hieronder enkele tips om zo mogelijke klachten te voorkomen:

  • Probeer niet te zitten met de benen over elkaar heen.
  • Vermijdt lang zitten in een bepaalde houding.
  • Blijf voldoende bewegen.
  • Bij het liggen op de zij, stop een klein, redelijk plat kussen tussen je knieën. Dit zorgt voor minder spanning op het bekken.

Indien er nog verdere vragen zijn over chiropractische behandeling tijdens en na de zwangerschap kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Gelijk een afspraak inboeken? Druk dan op onderstaande knop.

Bronnen:
Weis CA, Pohlman K, Draper C, daSilva-Oolup S, Stuber K, Hawk C. Chiropractic Care for Adults With Pregnancy-Related Low Back, Pelvic Girdle Pain, or Combination Pain: A Systematic Review. J Manipulative Physiol Ther. 2020 Sep;43(7):714-731. doi: 10.1016/j.jmpt.2020.05.005. Epub 2020 Sep 6. PMID: 32900544.
https://www.zwangerenportaal.nl/zwanger/chiropractie-bij-zwangeren