reflexintegratie bij kinderen

Reflexintegratie bij kinderen

Een kind is bij de geboorte veel afhankelijk van reflexen. Er zijn verschillende soorten reflexen. Een voorbeeld hiervan is het kniepeesreflex: bij het tikken op de kniepees met een hamer strekt de knie zich. Buiten dit reflex zijn er ook andere reflexen, de zogenoemde primitieve reflexen. Dit zijn aangeboren bewegingen die niet onder controle staan van de wil. Deze reflexen ontstaan al in de baarmoeder en worden ook ingezet bij de bevalling. Zo is er een reflex dat helpt het kindje door het geboortekanaal te krijgen. Een ander voorbeeld van een zo’n primitief reflex is het zuigreflex: bij het aanraken van de wangen opent de baby zijn/haar mond en draait het hoofd.

Primitieve reflexen integratie in het brein

De meeste van deze reflexen zijn na een jaar “overbodig” geworden. Het brein slaat ze dan in feite op waarna ze niet meer actief aanwezig zijn. In vaktermen noemen we dit reflexintegratie. Als je een reflex test doet dan zouden deze reflexen niet meer naar voren moeten komen.

Niet integratie kan voor problemen zorgen

Er kunnen problemen ontstaan indien de primitieve reflexen niet worden geïntrigeerd in het brein. Deze niet-geïntegreerde reflexen kunnen een stressor zijn voor het lichaam. Het is ook een van de redenen dat kinderen vaak continu op hoogspanning staan, oftewel dat het sympathische zenuwstel van het kind altijd “aan’’ staat. 

Het zenuwstelsel stuurt informatie(prikkels) van het brein naar het lichaam en omgekeerd. In het zenuwstelsel kan onderscheid worden gemaakt tussen het sympathische en parasympathische zenuwstelsel. Het sympathische zenuwstelsel is over het algemeen geactiveerd als we actief zijn; de hartslag en ademhaling gaat omhoog, Het parasympatische zenuwstelsel wordt actief als we ontspannen zijn; de ademhaling en hartslag gaat naar beneden. Het is belangrijk dat er een balans is tussen de twee soorten zenuwstelsels. Een disbalans daartussen kan klachten geven.

Welke problemen ontstaan er als primitieve reflexen niet geïntrigeerd zijn?

Een primitief reflex die niet geïntegreerd is kan voor problemen zorgen. Wat voor problemen hangt af van de reflex. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Moro-reflex: ook wel het schrikreflex genoemd. Het Moro-reflex helpt om alert te blijven en om te vluchten of vechten indien nodig. Als dit reflex niet geïntegreerd is kan er overgevoeligheid voor licht en/of geluid ontstaan, overgevoeligheid voor aanraking (niet tegen etiketjes of bepaalde materialen kledingen kunnen), slechte concentratie, schrikachtig zijn, gespannen spieren, (faal)angst en niet goed kunnen omgaan met veranderingen.
  • Rooting-reflex: een reflex waarbij na stimulatie van wang het kindje zijn of haar mond opent en hoofd draait. Als dit reflex niet goed werkt dan kunnen er problemen met borstvoeding ontstaan. Het kindje pakt bijvoorbeeld de tepel niet goed beet.

Later kunnen problemen opkomen met praten, niet duidelijk articuleren en duimzuigen.

  • Symmetrische Tonische Nek Reflex: het kruipreflex, het helpt de baby om te starten met kruipen en zorgt voor spierkracht in het boven- en onderlichaam. Daarnaast draagt het bij aan het ontwikkelen van een kruispatroon om zo voor een samenwerking van beide hersenhelften te kunnen zorgen.

Indien dit reflex niet of niet voldoende geïntegreerd wordt heeft dit de volgende kenmerken: lage spierspanning, onderuit gezakt zitten achter het bureau, kruipen overslaan en gelijk staan, berengang (op handen en voeten lopen), zitten in een W-zit (de voeten liggen naast de heupen), billenschuiven, moeite hebben met stilzitten en zwemmen.

Hoe kan je primitieve reflexen integreren?


Door middel van reflexintegratie worden de verschillende reflexen geïntegreerd. De behandeling kan bestaan uit: oefeningen, chiropractische technieken, sensorische stimulatie en oog- en balanstraining.

De chiropractor kan helpen bij reflex integratie van jouw kind

Herken je jouw kind in een van bovenstaande reflexpatronen? De chiropractor kan voor je kijken of deze nog aanwezig zijn, en indien nodig behandelen.

Neem vrijblijvend contact met ons op om je te informeren naar de verschillende mogelijkheden voor herstel of plan gelijk in een afspraak in via onderstaande knop.

Bronnen:
Van Wensen, C (2019). Prachtig lastig, Onbegrepen gedrag en reflexpatronen, Amsterdam: SWP Amsterdam

Brain Balance